Dunav soja - standard kvaliteta bez GMO

20160523_135329
20160523_133623
20160523_112232
20160523_133608

U Srbiji od aprila u prodavnicama se mogu naći i prvi artikli sa oznakom „Dunav Soja" - proizvodi kvaliteta „Bez GMO" koji su domaćeg porekla. Donošenje ove oznake priznalo je i podržalo Ministarstvo poljoprivrede. 


„Dunav Soja“ je strogo kontrolisan standard koji omogućava označavanje prehrambenih proizvoda (mesa, jaja, mleka) koji su dobijeni korišćenjem genetski nemodifikovane soje evropskog porekla.

 

U prostorijama sedišta Dunav soja udruženja, u Beču,sprovedena je obuka o zahtevima i načinu sprovođenja provera nad primenom Dunav soja standarda kvaliteta. Obuci su prisustvovala sertifikaciona tela koja su dobila saglasnost da sprovode ocenjivanje usaglašenosti u Srbiji (SGS, Bureau Veritas, Quality Austria i drigi) i ispred NACOR-a - Iva Vučković, kao jedini konsultant koji je obučen za implementaciju standarda u preduzećima na teritiriji Srbije i Bosne i Hercegovine. 


Dunav Soja je međunarodno udruženje koje se zalaže za bezbednost i visok kvalitet proizvoda, podrškom proizvodnje i korišćenja genetski nemodifikovane (BEZ GMO) soje iz Evrope.


Dunav Soja standard kvaliteta, sertifikacijom od njive do trpeze, garantuje da je proizvod sa oznakom „Hranjeno /Proizvedeno od soje kontrolisanog kvaliteta i porekla Dunav Soja“ dobijen korišćenjem domaće, evropske, genetski nemodifikovane (BEZ GMO) soje.

 

Dunav Soja udruženje broji preko 220 članova iz 16 evropskih zemalja među kojima su vodeći proizvođači i prerađivači soje, trgovci, proizvođači stočne hrane, ali i predstavnici prehrambene industrije (proizvođači mesa, mleka i jaja kao i drugi koji koriste soju), trgovinski lanci i druge značajne institucije i organizacije za zaštitu životne sredine, kao što su Greenpeace, Global 2000 i WWF koje podržavaju održive sisteme u proizvodnji BEZ GMO soje kontrolisanog porekla. Članovi Dunav Soja udruženja su važni učesnici tržišnog lanca vrednosti u proizvodnji visokokvalitetne hrane BEZ GMO evropskog porekla.


Dunav Soja udruženje podržano je od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, koje Dunav Soja standard podržava još od 2013. godine kada je, zajedno sa 16 drugih nadležnih ministarstava iz evropskih zemalja dunavskog regiona, potpisalo Dunav Soja Deklaraciju.